Doorheen de geschiedenis hebben briljante architecten bijgedragen aan een verscheidenheid in prachtige constructies en het ramen maken. Sommige van deze parels bevatten naast hun adembenemende architectuur een extra blikvanger; namelijk spectaculaire ramen. Dit zijn gebouwen met de meest spectaculaire ramen:

Sainte-Chapelle, Frankrijk

Sainte-Chapelle is een gotische kapel in hartje Parijs. De kapel bevat ‘s werelds fijnste en mooiste glas-in-lood uit de 13de eeuw. De constructie van de kapel duurde 7 jaar en werd gebouwd om de collectie Christelijke relikwieën van Koning Louis IX te huizen.
De kapel bevat 15 ramen, elk 15 meter hoog. 1113 kleurrijke glas-in-lood ramen werden verdeeld over deze 15 ramen en elk individueel glas-in-lood raam beeld een scene af uit het Oude en Nieuwe Testament. Sinds 1862 is de Sainte-Chapelle benoemd tot nationaal historisch monument.

Het Nederlands instituut voor beeld en geluid

Het Nederlands instituut voor beeld en geluid is een van de grootste audiovisuele archieven in Europa. Beeld en Geluid focust op het verzamelen en bewaren van zo veel mogelijk audiovisueel Nederlands erfgoed, maar ook om het beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk gebruikers. Op dit moment beschikt Beeld en Geluid over meer dan 700.000 uren televisie, radio, muziek en film. Naast het audiovisueel archief biedt het instituut ook een unieke mediaervaring aan zijn bezoekers. Met zijn 54 meter breedte en 26 meter hoogte valt de kubus niet te missen. De kleurrijke kubus is bedekt aan elke zijde met gekleurde glas panelen die elk scenes van tv-programma’s afspelen, wat zorgt voor een kleurrijk, bewegend tafereel. Door zijn homogene, kleurrijke en bewegende façade van ramen, vormt het instituut een modern monument in de stedelijke omgeving.

Formosa Boulevard Station, Taiwan

In Taipei, in het noorden van Taiwan, vindt je een van de meest indrukwekkende metrostations ter wereld. Het station werd genoemd naar het Formosa Boulevard Project, het project om de Kaohsiung’s Jhongshan straat te restaureren als voorbereiding op de wereld spelen van 2009.
Het Formosa Boulevard station heeft veel weg van een kathedraal met zijn kleurrijke glas-in-lood ramen, het staat dan ook bekend als de ‘koepel van licht’ en bevat het grootste glaswerk ter wereld. Het indrukwekkend design van ramen werd ontworpen door Italiaanse kunstenaar Narcissus Quagliata. Het grote glaswerk bestaat uit 4,500 ramen en meet 30 meter in diameter. Buiten zijn bijdrage aan het mooiste metrostation ter wereld, wordt de koepel ook aangeboden als locatie voor bruiloften.

Coin Building, Abu Dhabi

In Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, vindt men sinds kort het eerste ronde gebouw in het midden oosten. De “coin building” dankt zijn naar aan zijn muntvorm en werd ontworpen door Marwan Zgheib. De architect had met zijn ontwerp een duidelijke visie: het creëren van een simpel, gewaagd en krachtig object dat kan concurreren met de iconische architectuur van de Verenigde Arabische Emiraten, maar dat anderzijds perfect in het plaatje past en bijdraagt tot een gevoel van toebehoren en identiteit.
De wolkenkrabber van maar liefst 110 meter opende zijn deuren in 2010 en functioneert als hoofdkantoor van Aldar, een van het grootste bouwbedrijf van de regio. En dit is niet alles, naast zijn hoofdfunctie als kantoorruimte, beschikt het gebouw dat 23 verdiepingen telt, ook over hotelsuites, restaurants en maar liefst 20 liften. De Coin Building is bedekt met ramen, wat zorgt voor een futuristisch uiterlijk dat zichtbaar is van meters ver. Het prestigieuze gebouw werd bekroond tot ‘Best Futuristic Design’ in 2008 door de Building Exchange Conference in Spanje. Abu Dhabi en Dubai staan bekend voor haar indrukwekkende architecturen en slagen er steeds in de wereld te verbazen met hun ontwerpen.