Wie start bij Sandersglas.nl om ramen te kiezen, leert niet alleen de juiste ramen te kiezen, maar leest ook interessante informatie over glas zoals bijvoorbeeld glazen kunstwerken en benoemenswaardige kunstenaars.

Introductie

Van de grootste sculpturen tot de kleinste home décor designs. Met glaskunst ben je van alle kanten thuis, met ontwerpen die even ver strekken als de creatieve brein kan. Glaskunst is een onderdeel van beeldkunst. Wanneer je eenmaal de techniek onder de knie hebt, die je trouwens via verschillende opleidingen kunt leren, valt er alleen maar aan de slag te gaan met het ontwerpen van betoverende kunstvoorwerpen.

Kunstvoorwerpen

Je zou het misschien niet gelijk denken, maar glas is een zeer versatiel kunstmateriaal waarop je eindeloos je creativiteit op los kunt laten. De bekendste kunstvoorwerpen die uit glasmateriaal vervaardigd werden zijn verschillende designs vazen, serviessets en gebrandschilderd glaskunst. Deze laatste type kunst zie je voornamelijk bij de authentieke ramen van religieuze gebouwen, zoals kerken. Maar ook prijsuitreikingen zijn weleens vervaardigd uit dit materiaal tot mooie ontwerpen ter onderscheiding van wie dan ook. Met de verdere ontwikkeling van de kunst, is er anno 2017 een scala aan beeldende glaskunstwerken die allemaal varieren van grootte. De zogenoemde glasbeeldhouwkunst en studioglaskunst zijn hedendaags niet langer weg te denken uit de kunstwereld.

Top glaskunstenaars

Harvey Littleton is geboren op 14 juni 1922 in de Amerikaanse staat New York en wordt beschouwd als een der grondleggers van de Amerikaanse studioglaskunst. De studioglaskunst opleiding die hij startte in 1962 wordt over het algemeen geacht de eerste academische glaskunstopleiding te zijn. Zijn glaskunstwerken zijn de eerste die door het Metropolitan Museum of Art werden getoond. Glaskunstenaar Dale Chihuli was student van Harvey Littleton.

 

Dale Chihuli is gauw tot de meest bekende glaskunstenaar bekroond. De kunstenaar, van Amerikaanse komaf, werd geboren op 20 september 1941. Hij heeft een aparte voorliefde voor de natuur, hetgeen ook terug te merken is in zijn vele werken. Deze zijn vaker in natuurlijke omgevingen geplaatst, zoals tuinen en botanische parken.

 

Marvin Lipofsky, was samen met Dale Chihuli, een van de oud-studenten van kunstenaar Harvey Littleton. De voetstappen van zijn mentor volgend, startte Lipofsky in 1967 met het glaskunstprogramma voor het curriculum van de California College of Arts and Crafts. Hij is tevens een van de grondleggers van de Glass Art Society (G.A.S.). Zijn werken bestaan grotendeels uit half-doorzichtige, bubbelachtige ontwerpen. Hierdoor kun je als kunstliefhebber echt de dimensies inzien van de glaskunst.

 

Jan Mitchell-Larsen heeft haar academische opleiding genoten aan de Philadelphia College Art. Enkele van haar stukken zijn te bezichtigen in de Permanent Collection van de Smithsonian, de Thompson Museum in Kentucky, Roosevelt Park (St. Thomas) en Veterans Park (St. Croix). Een van haar merkwaardige mijlpalen in de kunstwereld is de onthulling van haar werk “Lady of Justice” te St. Croix en de bronze markering bij de ingang van de US Federal Court Building. Haar eigen galerij is tevens in de VS Maagdeneilanden.

 

Kyohei Fujita is van Japanse komaf en is wereldberoemd om zijn verschillende kunstwerken, in het bijzonder zijn vazen en sierlijke dozen. Hij is geboren in het jaar 1921 en overleed in 2004. Zijn kunstwerken zijn echter te bezichtigen in het Kyohei Fujita Glass Museum te Matsushima Japan.