Voor je overgaat tot het aanschaffen van nieuwe ramen, is het natuurlijk belangrijk om bepaalde dingen te overwegen. Het maakt dan niet veel uit als het gaat om een nieuw gebouw of als je gewoon de ramen van een bestaand gebouw wilt vervangen. Het proces is zo ongeveer hetzelfde.

Enkele dingen waar je moet letten zijn ten eerste je budget, daarna de kwaliteit, het gemak, de verschillende soorten beschikbare ramen en natuurlijk wat je wilt bereiken met de aanschaf (hoe moet het geheel er compleet uitzien)?

Budget en onderhoud

Tegenwoordig vind je voor redelijke prijzen al kwalitatief goede ramen.  je moet er natuurlijk voorzichtig mee zijn, dat je niet goedkoop betaald voor minder kwaliteit.  Daarnaast dien je natuurlijk ook rekening te houden met eventuele onderhoudskosten die komen bijkijken bij elk type raam.

Gemak en kwaliteit

Het gemak speelt ook een belangrijke rol als het gaat om het kiezen van je ramen. Zijn de ramen makkelijk open te krijgen of vereisen ze enige deskundigheid? Hoe vaak vraagt het om onderhoud? Zijn ze bestendig tegen de weersomstandigheden? Of moet je in de winter ook nog voor extra bescherming zorgen? Ook hoor je steeds vaker over energie efficiënte ramen, deze vergen niet veel aanpassingen al.  Ramen zorgen namelijk voor, licht warmte en ventilatie in ruimten waar zij geplaatst worden. Echter kunnen zij ook een negatieve invloed hebben op uw energie verbruik. Daarvoor bieden de bovengenoemde energiebesparende ramen ook een uitkomst.

Isolatie

Zoals boven aangegeven kunnen ramen ook ons energieverbruik doen stijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er niet goed sluitende ramen zijn of als de behuizing van de ramen dusdanig oud zijn (vooral hout) dat deze vocht, warmte etc. toelaten tot een gesloten ruimte. Het gevolg is dan dat de lucht en temperatuur regelende apparaten harder moeten werken en zodoende de kosten voor energieverbruik verhogen. Glas staat er ook om bekend warmte toe te laten, je kunt de hoeveelheid warmte die door het glas binnenkomt beperken door een raamisolatie aan te brengen.

Voor de beste isolatie kunt u kiezen voor ramen met een dubbele of drievoudige beglazing. Ook de kleur van het glas bepaalt hoeveel warmte er toegelaten wordt tot uw ruimte.

Soorten ramen

Er zijn verschillende soorten ramen waar je een keuze uit kunt maken. Het is alleen een kwestie van welke uitstraling je je huis of kantoor wilt geven.  Enkele soorten ramen zijn, valramen, schuiframen en draai- kiepramen.

Valramen kiepen naar binnen of buiten en zijn meestal te zien bij toiletten en wasruimten. Schuiframen kun je makkelijk open en dicht schuiven zonder rekening te houden met voorwerpen die op de vensterbank staan. Draai- kiepramen zijn zeer voordelig voor zowel de winter als de zomer. In de winter kun je namelijk de ramen open kiepen, zonder bang te zijn dat deze te veel open staat, en in de zomer draait u de ramen helemaal open, om zo voldoende ventilatie toe te laten. De ramen gaan dus op twee manieren open.

Enkele andere soorten ramen zijn rolluiken, ventilatieroosters en vliegenramen. Grand Lisboa – Een wolkenkrabber vervaardigd uit ramen geeft jou alvast wat inspiratie!