Glas is terug te vinden in: ramen, deuren, beeldschermen, lampen ,een glas rode wijn, of een glaasje bier. Er zijn dus heel wat verschillende soort ramen en glas. We staan er echter niet altijd bij stil wat glas precies is, en hoe het wordt vervaardigd. Glas wordt gemaakt door onder extreme hitte de elementen waaruit glas bestaat nammelijk: kalk, soda en zand te verhitten. Deze mix wordt in een smeltoven verhit, tot wel 1300 graden. Glas wordt op 2 manieren gemaakt:

  • in de fabriek, met behulp van machines en
  • handmatig door te blazen ookwel glasblazen genoemd.

Fabrieksramen

In de fabriek worden de grondstoffen in silo’s opgeslagen en na de juiste dosering worden ze vermengd. De gemengde grondstoffen worden vervolgens in de ovengesmolten, zodat het vloeibaar glas ontstaat.
Het vloeibaar glas wordt daarna in vloeibaar tin gegoten. Hierdoor daalt de temperatuur van naar ongeveer 500 graden, tergelijkertijd wordt het glas op gewenste dikte en breedte getrokken.
Na het tinbad wordt het glas geleidelijk gekoeld zodat een glad oppervlak ontstaat. Als het glas kamertemperatuur heeft bereikt is het klaar om gesneden te worden. Na de koeling vindt de (kwaliteits) inspectie plaats en worden de glasbladen gesneden op de bestelde afmeting van de klant.

Handgemaakte ramen

Handmatig wordt er gebruik gemaakt van de blaaspijp. Het vloeibaar glas wordt ‘opgepakt’ door de pijp en door het blazen wordt er vorm aan gegeven. Doordat de glasbol heel snel afkoelt, moet het meerdere keren wederom in de oven geplaatst worden om verder verwerkt te worden.

Alhoewel het resultaat van beide processen hetzelfde is, zijn er toch verschillende glas soorten:

  • Enkel glas:is het resultaat van de basis productie van glas maar ook het fundament van alle andere soorten glas.
  • Dubbel glas:isoleert beter en is bestand tegen inbraken
  • Isolatie glas: los van een goede isolatie van warmte en of kou, houdt het ook het geluid buiten.
  • Glas in lood: komt vooral voor in historische gebouwen en kerken. Zijn kleurig en fleurig verfraaid met tekeningen.
  • Gelaagd glas: bij een barst blijven de delen aanmekaar kleven integenstelling tot normaal glas , waar die letterlijk aan diggelen wordt geslagen.
  • Gehard glas: is veel sterker en veiliger dan ongehard glas. De stukken die vrijkomen bij breuk kunnen geen grote lichamelijke verwondingen veroorzaken. Dit type glas vindt je meestal bij deuren, trappen en douch wanden/ deuren
  • Veiligheids glas: hieronder vallen deels het gelaagd glas en gehard glas.
  • Zonwerend glas: valt enigzins onder de categorie isolatie glas, alleen is er op zonwerend glas een extra laag op aangebracht die de hitte buiten houdt.

Wij hebben het gehad over de verschillende soorten glas die uit het productie proces komen, die met toevoeging van enkele elementen een heel ander doel dienen. In het verlengde hiervan, belichten wij nu, hoe de glazen ramen of vensters worden vervaardigd.Het gemaakt glas kan natuurlijk niet zonder meer gebruikt worden, voor bevestiging. Om het bruikbaar te maken zal het gemaakt glas eerst in een kozijn of omlijsting geplaatst moeten worden. Kozijnen kunnen gemaakt worden van aluminium, hout of kunststof. Ze bestaan meestal uit losse delen die op maat worden gemaakt aan de hand van de grote van het raam of venster. Bij houten kozijnen kunnen de losse delen worden gespijkerd of worden vastgelijmd.
Nadat de losse delen zijn bevestigd, wordt het hang en sluitwerk bevestigd. De draaiende delen worden pas aangebracht als het kozijn volledig af is, dit geldt ook voor het glas.Ook het plaatsen van de rails waar de ramen op zullen ‘lopen’ wordt bij het ophangen van het raam bevestigd.