De geschiedenis van ramen en de evolutie in deze sector heeft ons gebracht naar heel wat soorten ramen, die in verschillende ruimten van jouw huis of ander gebouw geplaatst kunnen worden t.w.:

Vast raam

De naam zegt het al, het gaat om ramen die niet open gaan. Ze bestaan uit niet bewegende delen. Deze ramen zijn natuurlijk een stuk veiliger en dit vastglas maakt het enigzins moeilijker voor inbrekers om het pand te betreden.Dit type raam zou ideaal zijn bij kantoorruimtes en bankinstellingen.

Schuiframen

Deze ramen gaan horizontaal of verticaal open. Via dit type raam is het een stuk makkelijker een pand binnen te komen. Schuiframen worden vaak genoeg ook als deur gebruikt. Dit type raan is ideaal in de keuke en of slaapkamer, omdat deze voor extra ventilatie zorgen.

Uitzetramen

Uitzetramen scharnieren naar boven dat wil zegge dat ze naar boven toe opengaan, Deze kunnen ook ventilatie ramen genoemd worden, die zorgen voor een goede ventilatie door de aan en toevoer van frisse buitenlucht. In de meeste gevallen laat men deze ramen op een kier openstaan. Ook omdat dit type raam minder inbraakgevoelig is.In gang paden of toilet ruimtes komt dit type raam goed tot zijn recht.

Draairamen

Bij deze ramen kun je een keuze maken uit de draairichting t.w.: naar binnen of naar buiten draaiend raam.
Ook ideaal in de slaapkamer of voorkamer, omdat het eveneens voor goede ventilatie zorgt.

Ook het materiaal waarvan de ramen kunnen worden gemaakt maakt enig verschil.

Men kan kiezen uit:

  • Kunstof ramen: deze vereisen wat minder onderhoud en komen meestal in verschillende kleuren.
  • Houten ramen: geven een wat warmere uitstraling aan de ruimte waarin zij bevestigd worden. Maar vergen wel extra onderhoud.
  • Aluminium ramen: bestaan qua gewicht uit een licht frame, en worden meestal gebruikt voor grotere raamoppervlakten. Net als de kunstof ramen, vereisen aluminium ramen weinig onderhoud.